Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van hartritmestoornissen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 juli 2013
Olijfolie vertraagt aderverkalking
| 11/07/2013 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Olijfolie vertraagt aderverkalking Terwijl vetten vroeger door artsen verguisd werden, geraken meer en meer wetenschappers vandaag overtuigd van het nut van olijfolie. Een klinische studie toont dat 30 ml olijfolie per dag de toestand van de bloedvaten verbetert. Olijfolie onderdrukt ontstekingen, die de wanden van de bloedvaten kunnen beschadigen. Sommige wetenschappers geloven dat dit het proces van aderverkalking in gang zet.

Er zijn twee redenen waarom olijfolie gezond is. Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die een gezonde bron van energie zijn. De tweede reden is het hoge gehalte van bioactieve stoffen in olijfolie, zoals (hydroxy)tyrosol en en oleuropeïne. Bij voorkeur koop je niet de eerste de beste olijfolie: koudgeperst en 'extra virgin' bevat de meeste bioactieve stoffen.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen
Olijfolie is onmisbaar in de keuken (en voor je gezondheid)

Bronnen:
Widmer RJ, Freund MA et al. Beneficial effects of polyphenol-rich olive oil in patients with early atherosclerosis. Eur J Nutr. 2013 Apr;52(3):1223-31

 

lijn