Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 februari 2017
Oorzaak chronisch vermoeidheidssyndroom ontdekt?
| 15/02/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Oorzaak chronisch vermoeidheidssyndroom ontdekt? Onderzoekers vermoeden dat zijn het onderliggende mechanisme van het chronisch vermoeidheidssyndroom hebben ontdekt. Het gebrek aan energie en andere symptomen van CVS zou veroorzaakt worden door de blokkade van een metabool sleutelenzym.
De studie verscheen in het Journal of Clinical Investigation Insight. Het team van de Noorse arts Øystein Fluge, van de afdeling oncologie van het academisch ziekenhuis Haukeland, vergeleek de serumconcentraties van 20 standaardaminozuren van 200 CVS-patiënten met het serum van 102 gezonde controle patiënten.

Bij de patiënten met CVS was er een specifieke vermindering van aminozuren die de stofwisseling bevorderen. Het sleutelenzym voor de omzetting van koolhydraten in energie bleek verstoord te zijn waardoor cellen alternatieve brandstof voor de spieren moeten zoeken. Dit veroorzaakt een plotseling gebrek aan energie in de spieren en een ophoping van lactaat die patiënten ervaren als een branderig gevoel in hun spieren, zelfs bij kleine inspanningen.

Hoe vermoeidheid voorkomen?
Wat kun je doen bij fibromyalgie?

Meer lezen:
Vermoeid door vitamine D tekort
Lichte training geeft snel meer energie
Slechte darmwerking veroorzaakt vermoeidheid

Bronnen:
Fluge, Ø., Mella, O., Bruland, O., Risa, K., Dyrstad, S. E., Alme, K., … Tronstad, K. J. (2016). Metabolic profiling indicates impaired pyruvate dehydrogenase function in myalgic encephalopathy/chronic fatigue syndrome. JCI Insight, 1(21), e89376

 

lijn