Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 januari 2017
Op natuurlijke wijze weeën opwekken?
| 17/01/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Op natuurlijke wijze weeën opwekken? De laatste weken van de bevalling zijn erg vervelend. De moeder in spe slaapt slecht, ze is snel moe en ze heeft voortdurend last van 'voorweeën'. Vele bakerpraatjes hierover doen de ronde – dit zijn (vaak onjuiste) beweringen over conceptie en zwangerschap – maar zelden zijn deze remedies wetenschappelijk onderbouwd.
De best onderzochte en werkzame remedie is borststimulatie. Het hormoon oxytocine komt dan vrij, net zoals dat tijdens de borstvoeding gebeurt. Artsen dienen soms extra oxytocine toe als laatste hulpmiddel om een bevalling in gang te zetten.

Vrijen is ook een vaak aangehaald middel om weeën op te wekken, maar dat wordt nauwelijks onderbouwd door wetenschappelijke studies. Nochtans komt er tijdens een vrijpartij ook heel wat oxytocine vrij, dus mogelijk kan het wel helpen. Vandaar dat massages op andere plekken dan de borsten misschien ook zinvol zijn, maar daarover zijn helemaal geen studies gedaan.
Verder is acupunctuur een optie. Studies daarover zijn verdeeld, al geven sommige studies wel bemoedigende resultaten. Andere middelen zijn ongefundeerd en mogelijk schadelijk, dus af te raden.

Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap

Meer lezen:
Acupressuur vermindert weeën
Lavendelolie na een keizersnede
Gevolgen van junkvoeding tijdens zwangerschap

Bronnen:
Murray T, Keisberg G et al. Do any folk remedies or herbals help induce labor? J Fam Pract. 08 08;57(8):542-4

 

lijn