Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 maart 2016
Osteopathie verlicht nekpijn
| 14/03/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Osteopathie verlicht nekpijn Craniosacrale therapie, een vorm van osteopathie, kan klachten van nekpijn verlichten. Een behandeling van acht weken halveert de pijn bij de helft van de patiënten. Twaalf weken na behandeling is de pijn nog steeds verminderd. De studie kende ook een placebogroep, die een gelijkaardige nepbehandeling onderging. Vele van die patiënten ondervonden ook verbetering van hun nekklachten, maar niet zo sterk als de groep die de echte behandeling kreeg.

Tijdens een craniosacrale behandeling werkt de behandelaar in op de schedel (cranium) en het heiligbeen (sacrum). Het doel is het manipuleren van het craniosacrale vocht, zodat het ritme van golven in het vocht hersteld wordt. De behandelaar versterkt dit proces door in dialoog te gaan met de patiënt. Aan de behandeling is dus een psychotherapeutisch aspect verbonden.

Een goede houding kan veel leed besparen
Gouden regels bij chronische nekklachten
Hoe nekpijn voorkomen?

Lees ook:
Eerste zorg bij nekpijn
De oorzaken van een stijve nek
Zes tips tegen nek- en schouderpijn bij pc-gebruik

Bronnen:
Haller H, Lauche R, Cramer H, Rampp T, Saha FJ, Ostermann T, Dobos G. Craniosacral Therapy for the Treatment of Chronic Neck Pain: A Randomized Sham-controlled Trial. Clin J Pain. 2015 Sep 3.

 

lijn