Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 juni 2016
Paardenkastanje tegen vermoeide benen
| 07/06/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Paardenkastanje tegen vermoeide benen De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) is een traditioneel middel om de doorbloeding in de benen te stimuleren. Ook de wetenschap heeft deze gunstige werking aangetoond.
'Chronische Veneuze Insufficiëntie', zo heet het wanneer het bloed maar moeizaam van de benen naar het hart gepompt wordt. Spataderen, etalagebenen, nachtelijke beenkrampen en oedeem zijn mogelijke symptomen hiervan. Ongeveer 20% van de vrouwen (bij mannen rond de 15%) krijgt hiermee te maken in hun leven.
Paardenkastanje is een middel dat al lang tegen een slechte doorbloeding ingezet wordt. In geval van veneuze insufficiëntie werkt het tegen beenzweren en vermindert het de vochtopstapeling in de lymfen (post-operatieve oedeem). Ook tegen aambeien en bepaalde gehoorstoornissen kan het nuttig zijn.

De bijwerkingen van paardenkastanje zijn beperkt. Spijsverteringsongemakken, duizeligheid, hoofdpijn en jeuken komen voor in 1 à 3% van de gevallen. Een paardenkastanje-extract mag je zelf niet maken: rauwe paardenkastanjenoten, de bladeren, de schors en de bloemen bevatten het giftige esculine. De werkzame stof heet aescine, waarvan je een dosis van 100-150 mg nodig hebt om effect te hebben.

Hoe behandel je vochtopstapeling in de weefsels?
Hoe chronische veneuze insufficiëntie (CVI) behandelen?

Meer lezen:
Rusteloze benen
Strek regelmatig de benen!
Zware benen door problemen met de venen

Bronnen:
Aesculus hippocastanum (Horse chestnut). Alternative Medicine Review Volume 14, Number 3 09

 

lijn