Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 september 2021
Plantaardige én zeevoeding beschermen tegen ernstige COVID-19
| 02/09/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Plantaardige én zeevoeding beschermen tegen ernstige COVID-19 Het is al langer duidelijk dat voeding een grote impact heeft op het immuunsysteem én de uitkomst bij een coronabesmetting. Nu is er een nieuwe studie ‘uit de frontlinie’, bij 2.884 ‘hoog-risico-gezondheidswerkers’, 95 % (vooral blanke, mannelijke) dokters uit zes landen (VS, UK, en 4 EU-landen). 568 van hen kregen COVID-19.
De ernst van hun ziekte werd dan vergeleken met gerapporteerde eet-en leefstijlfactoren. Er werd geen verband gevonden met BMI, roken, enz… Maar wel significant met het voedingspatroon. Gezien het vrij kleine ‘staal’ werden echter slechts enkele categorieën geanalyseerd…

En de resultaten waren opvallend:
- Deelnemers met een plantaardig voedingspatroon, met of zonder zeevoedsel, liepen een 59-73% lager risico op ernstige COVID-19.
- Het ‘laag-koolhydraten/hoog eiwit’ dieet: minder risico op ernstige COVID-19 dan de derde groep, maar toch nog bijna de helft meer dan de eerste. Maar: het was niet duidelijk of dit een gezond of ongezond voedingspatroon was.
- De derde groep, de ‘vleeseters’, met allicht een lage plantenconsumptie, liepen dus het hoogste risico. Spijtig genoeg werd ook hier geen onderscheid gemaakt in soort vlees…

Hoe gezonder eten?
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Meer lezen:
Dossier Covid-19
Korter leven door ongezonde voeding
Voldoende Omega-3 beschermt tegen COVID-19-verwikkelingen
Resveratrol beschermt tegen cytokinenstorm door Covid-19

Bronnen:
Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case–control study in six countries. BMJ Nutrition 2021 30 juni; 4(1).
https://nutrition.bmj.com/content/4/1/257
Tavakol Z, Ghannadi S, Tabesh MR, et al. Relationship between physical activity, healthy lifestyle and COVID-19 disease severity; a cross- sectional study. Z Gesundh Wiss 2021:1-9.
Iddir M, Brito A, Dingeo G, et al. Strengthening the immune system and reducing inflammation and oxidative stress through diet and nutrition: considerations during the COVID-19 crisis. Nutrients 2020;12:1562.
Zabetakis I, Lordan R, Norton C, et al. COVID-19: the inflammation link and the role of nutrition in potential mitigation. Nutrients 2020;12:1466. 16
Calder PC. Nutrition, immunity and COVID-19. BMJ Nutr Prev Health 2020;3:74–92.

 

lijn