Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 september 2009
Prostaatproblemen.
| 04/09/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Prostaatproblemen. De prostaat of voorstanderklier is een klein kastanjegroot orgaan dat bestaat uit meerdere langgerekte klieren omgeven door spierbundels. De klieren produceren een melkachtig prostaatvocht dat bij de zaadlozing mee uitgestoten wordt. De prostaat ligt aan de onderkant van de blaas en rond de urinebuis. Dit maakt duidelijk dat een opzwelling van de prostaat met een zeker dichtklemmen van de urinebuis kan gepaard gaan wat dan op zijn beurt plasproblemen kan veroorzaken.

Er bestaan drie belangrijke prostaataandoeningen:
- Prostatitis of prostaatontsteking komt meestal voor bij jonge personen tussen 25 en 50 jaar en gaat gepaard met een griepaal syndroom met koortsrillingen en frequent (pijnlijk) plassen.
- De goedaardige prostaathypertrofie of vergroting van de prostaat is een normaal
verschijnsel naarmate men ouder wordt, soms reeds goed merkbaar vanaf 40 jaar. Het dalen van het mannelijk hormoon testosteron speelt hierin een centrale rol. Frequent plassen overdag doch ook 's nachts en soms lichte incontinentie zijn enkele van de voornaamste symptomen.
- Prostaatkanker is een belangrijke doodsoorzaak bij mannen boven de 50 jaar. Op 75 jaar heeft 1 op 12 kans om deze kanker te ontwikkelen. Op 80 jaar zou zelfs 60 procent haardjes van kankercellen hebben. Op oudere leeftijd echter kan die uitermate traag ontwikkelen zodat men van een slapende kanker spreekt. Mensen die regelmatig aan prostatitis hebben geleden zouden volgend studies vier maal meer kans hebben om later prostaatkanker te krijgen.

Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Bronnen:
Gill C, Walsh SE, Morrissey C, Fitzpatrick JM, Watson RW.
Resveratrol sensitizes androgen independent prostate cancer cells to death-receptor mediated apoptosis through multiple mechanisms. / Prostate. 2007 Sep 6;

 

lijn