Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 juli 2020
Schrijf jezelf minstens 2 uur per week natuur voor
| 08/07/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Schrijf jezelf minstens 2 uur per week natuur voor Alhoewel er steeds meer bewijs is dat ‘contact met natuurlijke omgeving’ geassocieerd is met een betere gezondheid en welbevinden, komt dit zelden voor op een doktersvoorschrift. In Japan is het daarentegen wel gebruikelijk om bosbaden, ‘Shinrin-yoku’ voor te schrijven aan chronisch zieken. Met goed resultaat. Maar wat is bewezen?
Sowieso blijkt het leven in een groenere omgeving gezonder dan in verstedelijkte omgeving, zeker in een stad met weinig groen.

Een Britse studie onderzocht het effect van meer of minder recreatief contact met de natuur. Ze hielden een bevraging over natuurcontact gedurende de laatste week, en een zelfscore voor gezondheid, welbevinden en geluk. Hieruit bleek dat de scores beter waren naarmate er meer dan 2 uur natuurcontact was, de piek lag rond de 200 à 300 minuten/week. Het patroon was consistent in de verschillende groepen, ook bij chronisch zieken. Hoe die ‘minuten’ verdeeld waren over de week -lange of korte periodes- maakte geen verschil.

Hoe stress voorkomen?
Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken

Meer lezen:
Het bos is gezond voor je
Verstedelijking hand in hand met ongezonde leefstijl
Een groene omgeving zorgt voor langer en gezonder leven

Bronnen:
White MP et al. Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific Reports 2019; 9:7730. https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/arts-zou-natuur-mogen-voorschrijven.htm

 

lijn