Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 september 2009
Steeds meer mensen lijden aan spierzwakte.
| 22/09/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Steeds meer mensen lijden aan spierzwakte. Huisartsen krijgen heel veel te maken met patiënten die klagen over spierzwakte. De diagnose van de arts begint met na te gaan of het om zwakte gaat die veroorzaakt wordt door vermoeidheid die ontstaat door onregelmatig te eten en te slapen of een vorm van asthenie (algemene lichamelijke zwakte). Asthenie is in een aantal gevallen een voorloper van burnout. Spierzwakte kan trouwens nog heel wat andere oorzaken hebben. De voornaamste zijn spierzwakte door een actieve ontsteking in het lichaam, spierzwakte als gevolg van medicijnen (denk aan kalmeermiddelen en slaappillen), spierzwakte door reumatische aandoeningen.

Bij vermoeidheid door onregelmatig te eten en te slapen zal iemand een bepaalde taak nog verschillende keren na elkaar kunnen uitvoeren. Bij asthenie is de uitputting zo groot dat dit niet meer kan. Astheniepatiënten lijden meestal aan het chronisch vermoeidheidsyndroom, slapeloosheid, depressies, of een chronische long-, hart- of nierziekte.
De meeste gevallen van spierzwakte beperken zich gelukkig tot onvoldoende regelmaat in het eet- en slaappatroon waardoor er op termijn musculaire klachten ontstaan. Spierzwakte komt meest voor bij senioren die dan aan valpreventie moeten doen.

Slappe spieren voorkomen

 

lijn