Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 januari 2019
Veel groenten eten verlaagt ontstekingsniveau
| 28/01/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Veel groenten eten verlaagt ontstekingsniveau Alle voedingsrichtlijnen stellen dat de consumptie van veel groenten en fruit de basis is voor een gezond voedingspatroon. Dit kan gedurende het hele leven het risico op chronische ziekten verminderen. De Westerse voedingsstijl, met een overwicht aan vlees en industriële producten en fastfood, heeft echter geleid tot een substantieel tekort aan verse groenten en fruit bij vele mensen, inclusief bij de jeugd. En tegelijk zijn chronische ziekten uitgegroeid tot een angstaanjagende epidemie.

De belangrijkste oorzaak van àlle chronische ziekten is chronische (laaggradige) ontsteking.
Daarom onderzocht een Portugese studie bij adolescenten het effect van hun groenten/fruitconsumptie op de ontstekingsmarkers in het bloed.
Uit de resultaten bleek dat vooral de consumptie van een grote variëteit aan groenten het risico op laaggradige ontsteking/inflammatie substantieel verlaagt, onafhankelijk van de hoeveelheid groenten die gegeten werd. Vooral variatie is dus belangrijk om het risico op ontwikkelen van chronische ziekten te verlagen.
Voor fruit waren de resultaten onduidelijk.

Ontgiftig jezelf met de juiste voeding
Hoe voorkom je darmkanker!

Meer lezen:
Voedselconsumptiepeiling: ontnuchterend
Chronische inflammatie oorzaak van ziekten, niet cholesterol
Omega-3 tegen inflammatie en chronische ziekten

Bronnen:
Almeida-de-Souza J et al. Associations between fruit and vegetable variety and low-grade inflammation in Portuguese adolescents from LabMed Physical Activity Study https://link.springer.com/journal/394. Eur J Nutr September 2018; 57(6):2055–2068.

 

lijn