Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 november 2018
Chronische inflammatie oorzaak van ziekten, niet cholesterol
| 23/11/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Chronische inflammatie oorzaak van ziekten, niet cholesterol Een hoog cholesterolgehalte wordt al een halve eeuw aangeduid als oorzaak van hart- en vaatziekten. Maar het feit dat Mediterrane voeding beschermt tegen chronische ziekten spreekt dat al lang tegen. En ook studies betreffende voeding en biomarkers bij mensen die leven in de ‘Blue zones’, met hun uitzonderlijke aantal gezonde hoogbejaarden, bewijzen het tegendeel.

Uit vele studies blijkt trouwens overduidelijk dat niet cholesterol -zowel in voeding als bloedwaarden- de oorzaak is van chronische ziekten, maar wel de chronische inflammatie (ontsteking) tengevolge van de Westerse eet- en leefstijl. De sleutel voor preventie van hart- en vaatziekten en andere chronische (ouderdoms-)ziekten ligt dus in gezonde voeding en leefstijl, met voldoende beweging.
Gezonde voeding: zoveel mogelijk verse plantaardige voeding, vis, eieren en gevogelte. Matig met zoogdierenvlees, en mijden van bewerkt voedsel. En gezien zelfs een gevarieerde, verse voeding veel minder vitamines en mineralen bevat dan vroeger, is daarbij suppletie vaak nuttig.

Hoe gezonder eten?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Daling van hartsterfte geen gevolg van statines
Omega-3 tegen inflammatie en chronische ziekten
Bioflavonoïden beschermen tegen ouderdomsziekten

Bronnen:
Tsoupras A, Lordan R, Zabetakis I. Inflammation, not Cholesterol, Is a Cause of Chronic Disease. Nutrients. 2018 May 12;10(5).

 

lijn