Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 maart 2015
Daling van hartsterfte geen gevolg van statines
| 03/03/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Daling van hartsterfte geen gevolg van statines Volgens een analyse van Britse statistieken heeft medicatie maar een beperkte rol gespeeld in de daling van hartsterfte. Tussen 2000 en 2007 zou het aantal cardiovasculaire sterfgevallen in Groot-Brittannië met 38.000 zijn afgenomen. Vele levens zijn gered dankzij spoedbehandelingen en zo'n 20.000 danken hun leven aan cholesterol- en bloeddrukverlaging. Slechts 5300 gevallen daarvan houden verband met statines.

Statines zijn dus niet erg efficiënt als we het hele plaatje bekijken. Op bevolkingsniveau hebben maatregelen zoals rookverbod, beperking op zout en transvetten veel meer impact gehad op de gezondheid. Statines zijn een persoonlijke aanpak, veel omslachtiger en duurder dan een preventiemaatregel. Bovendien hebben statines lastige bijwerkingen. Een opmerkelijke vaststelling die de Britse onderzoekers nog deden, was dat statines beter werken bij welgestelde mensen, terwijl bloeddrukverlagers effectiever zijn in de armere lagen van de bevolking.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?
Hypertensie preventief benaderd

Meer lezen:
Geheugenproblemen door statines
Rodegistrijst verlaagt cholesterol en meer
Co-enzym Q10 tegen statine-gerelateerde spierklachten

Bronnen:
Guzman-Castillo M, Ahmed R, Hawkins N et al. The contribution of primary prevention medication and dietary change in coronary mortality reduction in England between 2000 and 2007: a modelling study. BMJ Open. 2015 Jan 22;5(1):e006070

 

lijn