Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 mei 2013
Vitamine C versterkt het effect van prozac
| 28/05/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine C versterkt het effect van prozac Jongeren met een majeure depressie die vitamine C nemen in combinatie met hun prozac, ervaren meer verbetering in hun symptomen dan jongeren die enkel prozac nemen. Prozac is een van de weinige antidepressiva die wel goedgekeurd is voor kinderen en jongeren. Zoals vele middelen tegen depressie berusten de effecten van prozac grotendeels op het placebo-effect: mensen voelen zich al stukken beter omdat ze een pilletje nemen.

Prozac is niet onbesproken: sinds 2004 is de verkoop met 20% gedaald omwille van vermoedens dat prozac risico op zelfdoding verhoogt, terwijl we van een antidepressivum verwachten dat het jongeren weerhoudt van zelfdoding. Een veilige remedie zoals vitamine C is dan een welkome aanvulling. Veel patiënten die in een ziekenhuis of instelling terechtkomen, vertonen een vitamine C-gebrek (soms tot 60% van de patiënten!). Onderzoek toont dat vitamine C hersencellen beschermt tegen overmatige oxidatieve stress.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Meer lezen
Het antidepressierecept!
Antidepressiva zijn meestal nutteloos
Depressie behandelen met voedingsstoffen?

Bronnen:
Amr M, El-Mogy A, Shams T et al. Efficacy of vitamin C as an adjunct to fluoxetine therapy in pediatric major depressive disorder: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. Nutr J. 2013 Mar 9;12:31. doi: 10.1186/1475-2891-12-31

 

lijn