Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 september 2013
Vitamine C voor het hart
| 11/09/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine C voor het hart Hebben we extra vitamine C nodig om ons te beschermen tegen hart- en vaatziekten?
In de medische wereld is er heel wat onenigheid over het juiste antwoord op deze vraag. De meeste wetenschappers stellen dat het nooit bewezen is dat het nemen van vitamine C-supplementen daadwerkelijk het cardiovasculaire risico verlaagt. Andere wetenschappers wijzen op de onthutsende tekorten die zelfs in de westerse wereld (Europa, VS, Canada) heersen. Zeven tot bijna 20% van de westerse bevolking heeft een ernstig vitamine C-tekort! Daarnaast rekent met nog eens 11 tot 33% erbij die een mild tekort heeft. Een studie maakte zelfs gewag van een tekort bij 67% van de rokers. Onderzoekers hebben zich voor deze bevindingen gebaseerd op bloedwaarden van vitamine C.

Er zijn veel redenen waarom studies niet in staat zijn om een gunstig, klinisch effect van vitamine C-supplementen aan te tonen. Ten eerste werd in die studies nooit naar de bloedwaarde van vitamine C gekeken. Dat is belangrijk, omdat we verwachten dat suppletie het beste werkt bij diegenen met een tekort. Onderzoekers hebben daarmee nog nooit rekening gehouden!
Ten tweede blijkt dat de controlegroep, dit is de groep die een neppilletje krijgt, het wel toegestaan was om andere supplementen te nemen, waaronder multivitaminen met ... vitamine C! Op die manier ga je een groep vergelijken die vitamine C neemt met een groep die ook extra vitamine C neemt. Zo'n onderzoek kan alleen maar valse resultaten geven!

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hartritmestoornissen: preventie

Meer lezen:
Magnesium beschermt het hart
Minder cardiovasculaire sterfte dankzij voedingsvezels!
Vitamine C en E tegen hartritmestoornissen

Bronnen:
Tveden-Nyborg P, Lykkesfeldt J. Does Vitamin C Deficiency Increase Lifestyle-Associated Vascular Disease Progression? Evidence Based on Experimental and Clinical Studies. Antioxidants & redox signaling. 2013, E-pub

 

lijn