Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 januari 2019
Voorkom maculadegeneratie met carotenoïden
| 10/01/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Voorkom maculadegeneratie met carotenoïden Maculadegeneratie is een belangrijke oorzaak van blindheid en heeft een belangrijke weerslag op de levenskwaliteit.
Het menselijk oog is continu blootgesteld aan licht, en dit veroorzaakt oxidatieve stress. Vooral de kleurpigmenten van het netvlies zijn hier gevoelig voor. Het oog heeft daarvoor een efficiënt antioxidantsysteem, maar regelmatige aanvoer van de juiste antioxidanten en herstelmolecules zijn wel cruciaal om schade te voorkomen. En voor het oog zijn dat vooral de carotenoïden luteïne en zeaxanthine. Deze behoren tot de vitamine A-groep, net als betacaroteen. Ze hebben overigens meer functies in het oog, zoals het contrast en zuiver zicht verbeteren. De bescherming geldt ook tegen cataract en andere oogziekten zoals netvliesontstekingen (retinitis), netvliesloslating, diabetische retinopathie,…

Luteïne en zeaxanthine komen vooral voor in groene bladgroenten en oranje vruchten en bloemen. Veel groenten en fruit eten is dus de beste preventie van oogziekten. Maar er zijn ook specifieke supplementen om wat schade in te halen. En deze zijn overigens ook goed voor de hersenen.

Hoe onderdruk je oogontstekingen?
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Meer lezen:
Oogproblemen
Korter leven door ongezonde voeding
Mediterraan dieet beschermt de ogen

Bronnen:
Buscemi S et al. The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health. Nutrients. 2018 Sep 18;10(9).
Bellezza . Oxidative Stress in Age-Related Macular Degeneration: Nrf2 as Therapeutic Target. Front Pharmacol. 2018 Nov 5;9:1280.
Jia YP et al. The Pharmacological Effects of Lutein and Zeaxanthin on Visual Disorders and Cognition Diseases. Molecules. 2017 Apr 20;22(4).
Madhavan J et al. Modulatory Effect of Carotenoid Supplement Constituting Lutein and Zeaxanthin (10:1) on Anti-oxidant Enzymes and Macular Pigments Level in Rats. Pharmacogn Mag. 2018 Apr-Jun;14(54):268-274.

 

lijn