Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 juni 2017
Zon en medicijnen kunnen gevaarlijk zijn
| 23/06/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Zon en medicijnen kunnen gevaarlijk zijn Het is belangrijk om weten dat een groot aantal veel gebruikte medicijnen problemen kunnen veroorzaken als mensen in de zon liggen te genieten. De ultraviolette zonnestralen (ook die van zonnebanken) veroorzaken toxische chemische reacties met een aantal moleculen die voorkomen in bepaalde medicijnen. Het werkingsmechanisme is eenvoudig. Mensen nemen geneesmiddelen in, de actieve stof komt in de bloedbaan terecht, dus ook in de kleine, fijne capillaire bloedvaatjes vlak onder de huid.

Indien het geneesmiddel tot lichtovergevoeligheid (fotosensibiliteit) leidt, kunnen patiënten sneller bepaalde symptomen van een zonneslag krijgen. Dit heeft te maken met allergische en toxische interacties die ontstaan tussen de UV-stralen en de gebruikte medicijnen. De reacties kunnen ernstig zijn en ofwel een stopzetting vereisen van het medicijngebruik, of te opteren voor een vakantie in de schaduw. Mensen die door medicijngebruik aan lichtovergevoeligheid lijden moeten hun hele huid beschermen tegen de zon (ook de handen). De meest bekende groepen medicijnen die tot fotosensibiliteit kunnen leiden zijn antidepressiva, bêtablokkers, chemische oestrogenen en derivaten van aspirine (Algipan). Praat hierover met uw behandelende arts.

Tips tegen zonnebrand
Tips voor zonnekloppers

Lees ook:
Centella bestrijdt huidveroudering
Zonnecrèmes tegen huidkanker?>
Zonnebaden verslavend?

Bronnen:
Tokura Y. : Etiological mechanism and management of light hypersensitivity. Nippon Naika Gakkai Zasshi. 07-05 10;96(5):1006-12.
Peharda V, Gruber F, Kastelan M, Massari LP, Saftic M, Cabrijan L, Zamolo G. Occupational skin diseases caused by solar radiation. / Coll Antropol.07-01;31 Suppl 1:87-90.

 

lijn