Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 maart 2018
Zorg voor cardiale preconditionering
| 06/03/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Zorg voor cardiale preconditionering Een actieve levensstijl, met regelmatig beweging en sport, beschermt tegen hartziekten. Maar dit blijkt niet alleen het gevolg te zijn van een betere cardiovasculaire conditie. De onderzoekers van deze studie stellen dat de geleidelijke verbetering van risicofactoren en fysiologische ‘hermodellering’ van de slagaders daar niet alleen verantwoordelijk voor kunnen zijn. Hun hypothese stelt dat iedere bewegings-/sportsessie zorg voor een cardiale preconditionering, dit via meervoudige mechanismen. Dit zou bovendien de ernst van mogelijks dodelijke hartschade door zuurstoftekort tengevolge van onvoldoende doorbloeding verminderen.

Interessant: zelfs één enkele trainingsepisode zou door de preconditionering het risico op hart- en vaatziekten verminderen. En na voldoende herhaling (3 maal/week?) voor een langer durende bescherming. Korte periodes van zuurstoftekort in het hart (door training) zouden een beschermend effect hebben tegen de omvang van de schade na hartinfarct of hartoperatie. Dit mechanisme zou fungeren als een soort fysiologische ‘eerste-lijnsbescherming’.
Reden genoeg je favoriete ‘bewegingsvorm’ vast te pinnen in je agenda!

Geef je hart de optimale bescherming!
Hypertensie preventief benaderd

Meer lezen:
Tip om je hart te beschermen
Rustig bewegen gezonder dan intensieve sport
Bewegen: het beste, kostenloze geneesmiddel

Bronnen:
Thijssen DHJ et al. Association of Exercise Preconditioning With Immediate Cardioprotection. A Review. JAMA Cardiol. Published online November 29, 2017. doi:10.1001/jamacardio.2017.4495

 

lijn