Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 maart 2012
Zout gevaar voor het hart
| 27/03/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Zout gevaar voor het hart Hartpatiënten die veel zout eten, belanden sneller in het ziekenhuis, zo wees onderzoek van het Mount Sinai Hospital (V.S.) uit.
De onderzoekers volgden een groep van hartpatiënten gedurende drie jaar en maakten een schatting van hun natriumconsumptie. Bijna de helft van de patiënten die gemiddeld 3,8 gram natrium per dag aten (bijna tien gram keukenzout), kwam in het ziekenhuis terecht tijdens de studieperiode. Van diegenen die minder dan 2,4 gram natrium innamen (zes gram zout) was dat slechts 15%. De grootste zouteters hadden bovendien drie keer meer kans om te sterven.
Ook al doe je geen zout bij je aardappelen of in de soep, je krijgt nog veel zout binnen via industrieel bewerkte voedingsmiddelen. De natuurlijke natriumconsumptie ligt rond de 0,8 gram natrium, probeer dus zo vaak mogelijk vers te eten.

Noot: de belangrijkste bron van natrium in onze maatschappij is keukenzout (natriumchloride, NaCl), maar natrium vind je ook terug in andere zouten (bijv. mononatriumglutamaat) en in mindere mate in natuurlijke voeding. Vandaar dat de onderzoekers de hoeveelheid natrium maten en niet enkel de hoeveelheid keukenzout.

Hoe gezonder eten?
Hartritmestoornissen: preventie
Hoe behandel je vochtopstapeling in de weefsels?

Bronnen:
JoAnne Arcand, Joan Ivanov et al. A high-sodium diet is associated with acute decompensated heart failure in ambulatory heart failure patients: a prospective follow-up study. November 17, 2010, doi: 10.3945/#ajcn.110.000174

 

lijn