Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
Neen 16%
 
Natuurlijke weerstand-versterkers 66%
 
Vaccin(s) 3%
 
Combinatie 16%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 oktober 2021
Ginkgo biloba verzacht premenstruele ongemakken
| 29/10/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Ginkgo biloba verzacht premenstruele ongemakken Al meer dan duizenden jaren maakt de traditionele Chinese geneeskunde gebruik van de ginkgo biloba, een boom die zelf duizenden jaren oud kan worden. Volgens meerdere studies is ginkgo biloba efficiënter tegen de ongemakken van het premenstrueel syndroom (PMS) dan een nepmiddel (placebo). Ginkgo zorgt voor minder gevoelige borsten, verlaagt de vochtretentie en verbetert geïrriteerdheid. Opmerkelijk is dat er ook een groot placebo-effect naar voren komt uit de studies.

Premenstrueel syndroom wordt beschreven als een groep van lichamelijke en psychische symptomen die optreden tijdens de luteale fase van de menstruele cyclus. Volgens statistieken lijdt 70-90% van de vruchtbare vrouwen aan minstens een van de symptomen, maar slechts in 3-10% van de gevallen leidt het tot werkonbekwaamheid.
Omdat PMS een chronische aandoening is, moet speciale aandacht besteed worden aan bijwerkingen en risico's van eventuele geneesmiddelen. Ginkgo heeft weinig bijwerkingen - het veroorzaakt soms misselijkheid - en is dus een goed alternatief.

IJzeraanvoer optimaliseren
Hoe bloedarmoede voorkomen?

Lees ook:
Kruiden tegen mentale problemen
Vitamine E en venkel bij menstruatiepijn
Pijnlijke maandstonden door zinktekort

Bronnen:
Ozgoli G, Alsadat Selselei E et al. A Randomized, Placebo-Controlled Trial of Ginkgo biloba L. in Treatment of Premenstrual Syndrome. J Altern Complement Med. 09; 15(8):845-851
A Tamborini, R Taurelle. Value of standardized Ginkgo biloba extract (EGb 761) in the management of congestive symptoms of premenstrual syndrome. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8235261/

 

lijn