Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 maart 2014
Acupunctuur helpt knie- en heupartrosepatiënten
| 11/03/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Acupunctuur helpt knie- en heupartrosepatiënten Uit een Duitse studie blijkt dat acupunctuur mensen met knie- en heupartrose een veel betere levenskwaliteit geeft. De wetenschappers deden voor hun onderzoek beroep op 3.633 mannen en vrouwen die aan een zeer pijnlijke vorm van artrose leden. Alle patiënten mochten gedurende de acupunctuurbehandeling hun normale medicijnen blijven innemen.

Na verloop van drie maanden liet iedereen die regelmatig acupunctuur had gekregen een duidelijke verbetering van de symptomen noteren. Iets meer dan één derde van de patiënten meldde dat de pijnklachten duidelijk waren afgenomen en dat de kniestijfheid ook voor een groot deel was verdwenen. "Onze resultaten tonen aan dat mensen met knie- of heupartrose baat hebben bij de klassieke behandeling van dit ziektebeeld, aangevuld met acupunctuur. De behandeling is pijnloos en garandeert een duidelijk betere levenskwaliteit", besluiten de wetenschappers.

Hoe het risico op artroseklachten verminderen?
Leven met chronische kniegewrichtspijn
Hoe heupartrose voorkomen?

Meer lezen:
Chronische kniegewrichtspijn
Chronische heupgewrichtspijn (heupartrose)

Bronnen:
Witt CM, Jena S, Brinkhaus B.
Acupuncture in patients with osteoarthritis of the knee or hip: a randomized, controlled trial with an additional nonrandomized arm / Arthritis Rheum, 06 11; 54(11):3485-93.

 

lijn