Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 november 2016
Astmapatiënten hebben nood aan vitamine D
| 25/11/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Astmapatiënten hebben nood aan vitamine D Het is erg waarschijnlijk dat extra vitamine D nuttig is bij astma. Een Cochrane Review, een van de zwaarste toetsen voor de doeltreffendheid van een bepaalde behandeling, vond zeven studies bij kinderen en twee studies bij volwassenen. Vitamine D - wanneer genomen gedurende zes tot twaalf maanden lang - vermindert beduidend het aantal erge astma-aanvallen die in een ziekenhuisopname resulteren. Verder vermindert vitamine D ook aanvallen die om medicatie vragen, vermindert het de symptomen van astma en verbetert het de longfunctie.

Astma komt inderdaad vaker voor bij kinderen en volwassenen met een laag vitamine D-niveau in hun bloed. Vitamine D-gebrek is een wereldwijd probleem, omdat we voor een ruimschootse aanvoer bijna uitsluitend van de zon (of suppletie) afhangen. Verder onderzoek moet nu nagaan of vitamine D-suppletie enkel nuttig is bij vitamine D-tekort; dat onderzoek is nu al gaande.

Hoe geraak je van astma af?
Kinderen en vitaminen

Meer lezen:
Juist ademhalen bij astma
Hartklachten door gebrek aan zonlicht
Europeanen hebben vitamine D-tekort!

Bronnen:
Martineau AR, Cates CJ, Urashima M et al. Vitamin D for the management of asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Sep 5;9:CD011511

 

lijn