Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 juni 2014
B-vitaminen ter preventie van beroerte
| 05/06/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
B-vitaminen ter preventie van beroerte Suppletie van drie B-vitaminen kan het risico op beroerte significant verlagen. Een Chinese onderzoeksteam heeft zich gewaagd aan een meta-analyse van 14 studies waar in totaal meer dan 50.000 mensen bij betrokken waren. Een dosis van 0,8 mg foliumzuur, 40 mg vitamine B6 en 0,4 mg vitamine B12 lijkt vooralsnog optimaal te zijn.

B-vitaminen kunnen het homocysteïne gehalte in het bloed verlagen, een stof die duidelijk het cardiovasculaire risico verhoogt. Drie B-vitaminen zijn nodig om het homocysteïne uit het lichaam te verwijderen: foliumzuur (B9 of B11), B6 en B12. Volgens de onderzoekers lijkt suppletie van deze B-vitaminen het meest geschikt voor patiënten die een beroerte achter de rug hebben of patiënten met bloeddrukverhoging (hypertensie), op voorwaarde dat ze ook een hoge homocysteïne waarde hebben.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Meer lezen:
Leef langer met B-vitaminen
Chinees kruid bij herstel na beroerte
Chocolade beschermt tegen hartziekten en beroerten>

Bronnen:
Ji Y, Tan S, Xu Y et al. Vitamin B supplementation, homocysteine levels, and the risk of cerebrovascular disease: a meta-analysis. Neurology. 2013 Oct 8;81(15):1298-307

 

lijn