Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Ongemakken
19 januari 2022
Beroerte
| Neurologie |
Terug Verstuur link
lijn
Beroerte Een beroerte of CVA (cerebrovasculair accident) is een zeer frequente oorzaak van handicaps en overlijden. Zelfs als je een beroerte overleeft, is het verlies aan levenskwaliteit zeer groot.
Er zijn twee directe oorzaken:
- Trombose (87%): een verstopping van hersenbloedvat(en) door atherosclerose, plaques of een klonter (embool).
- Bloeding: veroorzaakt door broze bloedvaten in de hersenen en bloedverdunners, dit vaak bij oudere mensen. Door overdruk in de hersenen wordt de bloedtoevoer afgesloten.
Hersenbloeding na hoofdtrauma of door een aneurysma (bloedvatverwijding) geeft een acuter beeld (plotse erge hoofdpijn, braken, bewustzijnsverlies, verlamming door overdruk in de hersenen).

Door zuurstoftekort sterven de neuronen af in het getroffen gebied.
De symptomen zijn hemiplegie - halfzijdige verlamming (tegengestelde kant), vaak bewustzijnsverlies, spraakstoornissen (letsel linkerhelft). De ernst hangt af van de grootte van het aangetaste gebied. De verlammingen kunnen (gedeeltelijk) weer verbeteren in de loop van de volgende dagen. Maar ook blijvende verlamming en overlijden zijn frequent.
Een ‘TIA’ is een voorbijgaande verstopping die weer oplost, waarbij de symptomen binnen enkele uren of dagen weer verdwijnen. Een waarschuwing dus.
Alle op de site vermelde producten kunt u rechtstreeks online bestellen bij Fidelity Health Products. Dank zij een samenwerking garanderen zij HETZELFDE product en kwaliteit voor een GOEDKOPERE prijs dan de aanbevolen prijs en krijgt u uw bestelling vanaf € 100 gratis geleverd. Voor meer informatie, klik op de knop "Bestelinfo".