Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 februari 2019
Cardiovasculaire preventie: goede vetten!
| 26/02/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Cardiovasculaire preventie: goede vetten! Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in Westerse landen. Ondanks de verbeterde medische behandelingen, blijft voorkomen de beste strategie.
Er is overweldigend bewijs dat een gezonde eet- en leefstijl de beste preventie is. En daarbij scoort een Mediterraan voedingspatroon zeer goed. Dit om meerdere redenen.

Een essentiële component hierbij zijn de gezonde vetten: omega 3-vetzuren (uit vis en schaaldieren, en biologisch gevogelte) en de omega-9 uit olijfolie.
Omega 3-vetzuren zijn niet alleen sterk anti-inflammatoir, maar ook een essentiële component van alle celmembranen: tekort aan omega 3 resulteert in stijve celmembranen met slecht werkende receptoren.
Ook (ongeraffineeerde, extra vierge) olijfolie is sterk beschermend voor hart en bloedvaten, niet in het minst door het grote gehalte aan actieve fyto-molecules (polyfenolen) die sterk anti-oxidatief, anti-inflammatoir en beschermend zijn.
Geraffineerde/bewerkte oliën hebben een tegengesteld effect, omega 6 (meestal ook industrieel) is ook pro-inflammatoir. En deze liggen dus mee aan de basis van de epidemie aan cardiovasculaire ziekten.

Geef je hart de optimale bescherming!
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Welke culinaire oliën zijn het gezondst?
Omega-3 vermindert het risico op hartinfarct
Chronische inflammatie oorzaak van ziekten, niet cholesterol

Bronnen:
Casas R et al. Nutrition and Cardiovascular Health. Int J Mol Sci. 2018 Dec 11;19(12).
Sokoła-Wysoczańska E et al. Polyunsaturated Fatty Acids and Their Potential Therapeutic Role in Cardiovascular System Disorders-A Review. Nutrients. 2018 Oct 21;10(10).
Nocella C et al. Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):4-13.

 

lijn