Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 mei 2018
Champagne goed voor hart en bloedvaten
| 07/05/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Champagne goed voor hart en bloedvaten Dat rode wijn goed is voor het hart, werd in het verleden menigmaal aangetoond. Nu hebben wetenschappers ook een gunstige werking van champagne ontdekt.
Ze lieten een aantal proefpersonen twee glazen champagne per dag drinken. De wetenschappers zagen de bloedvaten bij de champagnedrinkers lichtjes ontspannen en zagen ook dat de oxidatieve stress in het bloed daalde. Het drinken van een alcoholhoudend fruitdrankje (placebo) had die effecten niet.

Ook in champagne zitten specifieke stoffen die de bloedvaten beschermen, zoals hippur-, protocatechu- en isoferulazuur. Alhoewel dit nog niet onderzocht is geweest, verwachten wetenschappers voor cava en prosecco dezelfde effecten. Je hoeft dus niet al te diep in de portemonnee te tasten.

Hoe je bloedvaten sterk houden?
Hypertensie preventief benaderd

Lees ook:
Alcohol en het hart
Rode wijn verbetert bloedstroom
De gevolgen van teveel alcohol

Bronnen:
David Vauzour, Emily J. Houseman et al. Moderate Champagne consumption promotes an acute improvement in acute endothelial-independent vascular function in healthy human volunteers. British Journal of Nutrition, Volume 103 Issue 08 , pp 1168-1178

 

lijn