Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 december 2016
Curcumine, veelzijdig tegen alzheimer
| 27/12/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Curcumine, veelzijdig tegen alzheimer De actieve stof uit kurkuma ('geelwortel') is een van de meest bestudeerde natuurlijke stoffen om alzheimer te bestrijden. Zowel dierstudies als laboratoriumstudies tonen een onwaarschijnlijk potentieel van curcumine. Het verhindert plaquevorming in de hersenen en verhindert dat plaques nog schadelijker worden dan dat ze al zijn. Curcumine houdt ook de bloed-hersenbarrière intact, zodat er minder schadelijke stoffen in de hersenen terechtkomen, en stimuleert de vorming van nieuwe hersencellen. Allemaal zaken die de ontwikkeling van dementie tegengaan.

Studies met alzheimerpatiënten geven echter minder spectaculaire resultaten. Hier en daar melden wetenschappers positieve resultaten, maar even dikwijls verschijnen studies die geen effect vinden. Dat komt omdat de ziekte van Alzheimer een proces van tien jaar - zelfs 20 jaar - is. Alzheimerpatiënten hebben bovendien een ziekte die nauwelijks omkeerbaar is. Een ander probleem is de slechte opneembaarheid van curcumine. Wetenschappers hebben wel veel hoop dat betere curcuminepreparaten resultaten zullen leveren die klinische voelbaar zijn.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?

Lees ook:
DHA verbetert het geheugen
Minimaliseer het risico op dementie!>
Alzheimerpatiënten herstellen met liponzuur en omega-3

Bronnen:
Goozee KG, Sha TM et al. Examining the potential clinical value of curcumin in the prevention and diagnosis of Alzheimers's disease. Br J Nutr. 2016; e-publicatie

 

lijn