Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 februari 2017
Darm minder prikkelbaar met munt
| 06/02/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Darm minder prikkelbaar met munt Muntolie vermindert de symptomen van prikkelbare darm sterker (40 %) dan placebo (24 %). Dat betekent dat muntolie buikpijn, diarree, constipatie en winderigheid vermindert, en de frequentie van dringende stoelgang verlaagt. Vooral de ernstige, ondraaglijke klachten werden verlicht door muntolie. De muntolie zat verwerkt in capsule op zo'n manier dat de afgifte van de actieve componenten trager dan normaal plaatsvindt (verspreid over vier uur).

Prikkelbare darm treft een grote groep: zowel kinderen als volwassen mannen en vrouwen. Vaak zijn de symptomen enkel 'lastig' en is het prikkelbaredarmsyndroom op zich een goedaardige ziekte, maar bij een vierde van de patiënten is er sprake van symptomen die erg storend zijn. Deze patiënten zouden er veel voor over hebben om de symptomen te verminderen. Aan deze studie namen vooral patiënten met ernstigere symptomen deel. Muntolie toonde nauwelijks bijwerkingen.

Adviezen tegen prikkelbare darm
Stress verergert darmproblemen

Lees ook:
Onkruid tegen gevoelige darmen en PDS
Twintig procent heeft een prikkelbare darm!>
Psychotherapie vermindert klachten van prikkelbare darm

Bronnen:
Cash BD, Epstein MS, Shah SM. A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Dig Dis Sci. 2016 Feb;61(2):560-71

 

lijn