Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 maart 2020
De oorzaak van het jojo-effect
| 24/03/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
De oorzaak van het jojo-effect Een copieuze maaltijd moet een vol gevoel geven in de maag. De maag kan dus het volume van een maaltijd 'voelen'. Vetrijke maaltijden kunnen dit systeem op termijn verstoren. De maag wordt dan ongevoelig voor grote maaltijden die normaal een vol gevoel moeten geven.
Amerikaanse onderzoekers vonden dat dit systeem zelfs niet meer hersteld wordt na een vermageringskuur. Obese mensen die op normaal gewicht komen, gaan dus veel blijven eten omdat hun maag zo moeilijk 'vol' geraakt.

Volgens de onderzoekers is dit een verklaring waarom mensen met overgewicht zo moeilijk hun gewichtsverlies kunnen behouden. In Amerika slaagt amper 5% van de mensen erin na een vermageringskuur op gewicht te blijven. Voor onze maatschappij is dit ook een belangrijk signaal. Restaurants moeten hun porties kleiner maken en we moeten leren dat een 'volgestouwde maag' niet gezond is. Een belangrijke boodschap voor onze kinderen.

Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Hoe een volle maaggevoel voorkomen?

Meer lezen:
Afslanken zonder hongergevoel
Minder televisie tegen overgewicht
Hoe jojo-effect achterwege houden?

Bronnen:
Kentish SJ, O'Donnell TA et al. Altered gastric vagal mechanosensitivity in diet-induced obesity persists on return to normal chow and is accompanied by increased food intake. Int J Obes (Lond). 13 07l 30. doi: 10.1038/ijo.2013.138

 

lijn