Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 maart 2014
De zomertijd start op zondag 30 maart!
| 27/03/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
De zomertijd start op zondag 30 maart! In de nacht van zondag 30 maart start de zomertijd. Iedereen slaapt die nacht één uur minder, indien men op de gebruikelijke tijd opstaat. De westerse wereld gaat dus door met de zomertijd, en dit niettegenstaande de vele wetenschappelijke rapporten die waarschuwen voor gezondheidsproblemen bij zieke en gezonde mensen. De overschakeling naar de zomertijd verstoort onze biologische klok, waardoor zeer veel lichaamsprocessen ook ontregeld worden. Ook de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt uit zijn normale ritme gebracht. Sommige mensen hebben slechts enkele dagen nodig om zich aan te passen aan het zomeruur, anderen hebben een aantal weken nodig.

De aanpassing is moeilijker bij de mensen die ouder zijn dan 35 jaar of jonger dan 12 jaar. Ook depressieve mensen lijden duidelijk meer bij de overgang naar het zomertijd.
Wetenschappers geven mensen de raad om een NADH- of melatonine-supplement te gebruiken. Melatonine is het slaaphormoon en NADH is een anti-jetlag preparaat dat tijdverschillen op een veilige manier neutraliseert.

Hoe lentemoeheid voorkomen?
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Lees ook:
Slapeloosheid
Zomertijd en vermoeidheid?>
De zomertijd bedreigt uw hart!

Bronnen:
Lahti TA, Leppämäki S, Ojanen SM, Haukka J, Tuulio-Henriksson A, Lönnqvist J, Partonen T.
Transition into daylight saving time influences the fragmentation of the rest-activity cycle.
J Circadian Rhythms. 06 01 19;4:1

 

lijn