Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 juli 2016
Dodelijke longziekten door moderne voeding
| 21/07/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Dodelijke longziekten door moderne voeding Wetenschappers verbonden aan de befaamde Amerikaanse Harvard universiteit hebben ontdekt dat geraffineerde voeding, bewerkte vleeswaren, gefrituurde gerechten en tal van industriële desserten, mee aan de basis liggen van het stijgend aantal gevallen van chronisch pulmonaire aandoeningen (COPD). Ze deden daarvoor onderzoek bij 43 000 Amerikaanse mannen. COPD is een afkorting van de Engelse term 'Chronic Obstructive Pulmonary Diseases', dit betekent chronisch (langdurig) obstructieve longziekte (er is dus een obstructie in de longen). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Deze term is een specificatie van de oude term CARA, wat 'Chronische A-specifieke Respiratoire Aandoening' betekent.

Het mediterraan dieet dat rijk is aan fruit, groenten en vis biedt bescherming tegen COPD. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat COPD tegen 2020 de derde belangrijkste doodsoorzaak wordt. Tot voor kort werd COPD enkel in verband gebracht met rokers. De nieuwe studie toont aan dat verkeerde eetgewoonten ook voor ‘rokerslongen’ zorgen. Hetzelfde geldt voor de toenemende luchtvervuiling.

Wat kun je doen bij een rokerslong?
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?


Meer lezen:
Broccoli beschermt de longen
Muziekspel helpt longpatiënten
Visolie versterkt de longwerking

Bronnen:
Varraso R, Fung TT, Hu FB, Willett W, Camargo CA Jr. Prospective study of dietary patterns and chronic obstructive pulmonary disease among US men. Thorax.

 

lijn