Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 december 2017
E-sigaret even ongezond voor het hart als roken
| 14/12/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
E-sigaret even ongezond voor het hart als roken De ‘e-sigaret’ werd gelanceerd als ‘gezond’ alternatief voor het roken. Het werd op korte tijd ook een trendy modeverschijnsel met ontelbare varianten en smaakjes. Maar nu blijkt dat dit ‘koude roken’ allesbehalve onschuldig is. Dit wordt tenminste vooropgesteld door een onderzoeker op een befaamd cardiologisch congres.
Zelfs één korte sessie ‘vaping’ zou al schade aanrichten aan slagaders: binnen het uur vernauwen de coronairen (hartslagaders) met gemiddeld 30%, en wordt ook hun dilatatiecapaciteit (uitzettingsvermogen) al aangetast.

De effecten van e-sigaretten werden getest in dierproeven, op de diameter van slagaders en stijfheid van de aorta. Dit zijn indicatoren van hartziekte, zoals gezien bij oudere mensen. De effecten waren merkbaar vanaf het eerste uur, en de symptomen verslechterden met langere blootstelling. Na enkele maanden was de aortastijfheid tweemaal slechter dan bij niet blootgestelde muizen.
Vapen verdubbelt dus het risico op hart- en vaatziekten, en maakt je gewoon tweemaal ouder dan je bent.

Hoe de zin in een sigaret verminderen?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Het leven gaat in 'rook' op
Stoppen met roken door te bewegen
Elf extra kwaliteitsvolle levensjaren?

Bronnen:
Olfert M. Acute and chronic effects of e-cigarette vapor exposure on vascular function: new friend or old foe?http://www.the-aps.org/mm/hp/Audiences/Public-Press/2017/44.html

 

lijn