Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 april 2011
Geen kunstmatige zoetstoffen = geen reuma meer?
| 22/04/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Geen kunstmatige zoetstoffen = geen reuma meer? Vier artsen van het Malcolm Randall centrum in Florida beschrijven in 'The annals of pharmacotherapy' vier gevallen van fibromyalgiepatiënten die spontaan genazen na eliminatie van glutamaat en aspartaat uit hun dieet.
Fibromyalgie is een vorm van reuma gekenmerkt door gewrichtspijnen, vermoeidheid, prikkelbare darm en slaapstoornissen. Andere symptomen die in de gevalstudies beschreven werden: spierpijn, ochtendstijfheid, chronische vermoeidheid, reflux, angst, depressie, hoofdpijn ... Voor dit syndroom bestaat nog geen goede remedie. Deze symptomen verdwenen niettemin als sneeuw voor de zon bij drie vrouwen wanneer ze op een dieet gezet werden zonder de smaakversterker mononatriumglutamaat (MNG) en de kunstmatige zoetstof aspartaam. Een vierde patiënt, ook een vrouw, herstelde hierdoor ook zeer goed.

Opvallend in deze gevallen was dat een causaal verband duidelijk was omdat de symptomen terug kwamen wanneer ze opnieuw één van deze stoffen namen.
Aspartaam en MNG zijn stoffen waarop zenuwcellen fel kunnen reageren. Op zich lijken ze onschadelijk, maar omwille van hun functie in het zenuwweefsel kunnen ze de boel er grondig verstoren.

Stevia
Wat doe je tegen reuma?
Hoe ochtendstijfheid voorkomen?

Bronnen:
Smith JD, Terpening CM et al. Relief of fibromyalgia symptoms following discontinuation of dietary excitotoxins. Ann Pharmacother. 2001 Jun;35(6):702-6.

 

lijn