Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 september 2017
Groenten en fruit verlagen risico op perifere vaatziekten
| 21/09/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Groenten en fruit verlagen risico op perifere vaatziekten Dagelijks minstens 3 porties groenten en fruit eten verlaagt significant het risico op perifere arteriële vaataandoeningen (PAV) zoals atherosclerose, trombose, hypertensie, ‘etalagebenen’ (claudicatio intermittens), ischemie (=bloed- en zuurstoftekort) met als gevolg gangreen in de voeten, maar ook hartinfarct en beroerte,… Soms kan de ischemie in voeten en benen zo ernstig zijn dat heelkundig ingrijpen onvermijdelijk wordt: een amputatie, of hartoperatie,… PAV is ook een belangrijke oorzaak van erectiestoornissen; maar verhoogt ook zeer sterk het risico op een hartaanval of beroerte en verkort de levensverwachting met gemiddeld 10 jaar.

Zeer ernstig. Maar er is een eenvoudig middel om je risico sterk te verlagen: gezond eten.
Vooral: minstens 3 porties groenten en fruit, en: vis, noten,… Fastfood, roken en een sedentaire leefstijl daarentegen zijn geassocieerd aan een hoger risico.
Dus: een gezonde eet- en leefstijl en voldoende beweging zijn cruciaal om je bloedvaten gezond te houden tot op hoge leeftijd.

Hoe je bloedvaten sterk houden?
Hypertensie preventief benaderd

Meer lezen:
Omega-3 vetzuren beschermen het hart
Zonder gezonde levensstijl geen gezond hart
Voedingsvezels tegen cardiovasculaire sterfte

Bronnen:
Heffron S, et al. Greater frequency of fruit and vegetable consumption is associated with lower prevalence of peripheral artery disease. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2017; DOI: 10.1161/ATVBAHA.116.308474.

 

lijn