Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 november 2020
Haver bij glutenallergie
| 12/11/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Haver bij glutenallergie Patiënten met een glutenallergie of -intolerantie (coeliakie) moeten strikt alle tarweproducten en alle andere graanproducten vermijden. Haver vormt een uitzondering omdat het, in tegenstelling wat vroeger gemeend werd, geen gluten bevat.
Haver (avena sativa) is een graangewas dat net zoals tarwe tot de grassoorten behoort. Het graan van de haver lijkt op dat van tarwe; je zou dan verwachten dat het gluten zou bevatten. Toch bevat het géén gluten, daarom dat er geen brood van gebakken kan worden. Het zijn de gluten die voor de kneedbaarheid van het deeg instaan.
Een glutenvrij dieet volgen is aartsmoeilijk. Je mag immers geen brood meer eten, noch producten met tarwebloem als ingrediënt. Met haver kan je toch al een muesli als ontbijt eten. Haver is bovendien erg gezond. Het is cholesterolverlagend en het stabiliseert de bloedsuiker bij diabetici.

Toch zijn er enkele kanttekeningen. Haverzemelen zorgen voor een verminderde beschikbaarheid van mineralen, zoals ijzer en zink. Een mineralensupplement kan dan aangeraden zijn. Je moet er ook voor oppassen dat je zuivere haver koopt. Haver is soms besmet door andere granen.

Wat als je geen gluten verdraagt?
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen:
Moet je gluten mijden?
Hoe bak je brood zonder gluten?>
Beter doorbloeding hersenen door wilde haver

Bronnen:
Butt MS, Tahir-Nadeem M et al. Oat: unique among the cereals. Eur J Nutr. 08; 47:68-79

 

lijn