Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 september 2016
Luchtfilters voor betere hartgezondheid
| 07/09/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Luchtfilters voor betere hartgezondheid Door HEPA-luchtfilters in huis te installeren kan de hoeveelheid fijn stof afkomstig van autoverkeer met de helft verlaagd worden. In hoeverre dit effect heeft op de bloedvaten is nog onduidelijk. Volgens een Amerikaanse studie hebben mannen last van meer ontstekingen in de bloedvaten door fijn stof door verkeer, maar vrouwen niet. Fijn stof door houtkachels kon niet in verband gebracht worden met meer ontstekingen in de bloedvaten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat fijn stof een schadelijke impact heeft op de bloedvaten. Fijn stof kan uitgestoten worden door gemotoriseerde voertuigen: vooral stedelingen hebben er dus last van. Op het platteland kunnen houtkachels ook bron zijn van fijn stof, maar of dat type van fijn stof dezelfde impact heeft op de bloedvaten, is nog onduidelijk. Een aantal studies heeft ondertussen aangetoond dat filters ontstekingen in de bloedvaten verminderen.

Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken
Preventieve maatregelen tegen indoor luchtvervuiling

Lees ook:
Minder vuile bussen, betere gezondheid kinderen
Ontgifting van luchtvervuiling met broccoli
Luchtvervuiling even dodelijk als sigarettenrook

Bronnen:
Kajbafzadeh M, Brauer M et al. The impacts of traffic-related and woodsmoke particulate matter on measures of cardiovascular health: a HEPA filter intervention study. Occup Environ Med. 2015 Jun;72(6):394-400

 

lijn