Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 januari 2017
Melatonine verlost je van migraine?
| 10/01/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Melatonine verlost je van migraine? Melatonine is waarschijnlijk een doeltreffende behandeling tegen clusterhoofdpijn en migraine. Voor andere types van hoofdpijn is nog te weinig onderzoek voor handen om betekenisvolle conclusies te trekken. De optimale hoeveelheid melatonine bedraagt ongeveer 3 mg voor migraine en 10 mg voor clusterhoofdpijn, maar hogere dosissen zijn mogelijk efficiënter. Een gevalstudie documenteerde dat 30 mg melatonine nodig was om hemicrania continua te behandelen. In elk geval vormen hoge dosissen (tot 100 mg) geen grote gevaren voor de gezondheid.

De rol van het 24-uursritme van het lichaam bij hoofdpijn wordt al sinds de jaren zeventig geëvalueerd. Melatonine, als dag-nachthormoon, kwam daardoor in aanmerking als mogelijke therapie, maar het precieze mechanisme van melatonine blijft tot op de dag van vandaag speculatief. Mogelijk ondervinden patiënten een betere slaap en is dat al voldoende om een aanval van hoofdpijn te voorkomen. De actieradius reikt echter verder dan het dag-nachtritme: melatonine werkt in op de darmen, is ontstekingsremmend en pijnstillend.

Tips om hoofdpijn te voorkomen!
Elimineer uw tekort aan magnesium

Lees ook:
Fietsen tegen migraine
Link tussen aspartaam en migraine
Vrouwelijke hormonen en migraine

Bronnen:
Gelfand AA, Goadsby PJ. The Role of melatonin in the treatment of primary headache disorders. Headache. 2016 Sep;56(8):1257-66. doi: 10.1111/head.12862

 

lijn