Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Neemt u (een) antioxidant(en)?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 maart 2016
Omega-3 beschermt tegen darmkanker
| 08/03/2016 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Omega-3 beschermt tegen darmkanker De meeste studies tonen dat visolie een beschermende rol hebben tegen het ontstaan van darmkanker.
Bevolkingsstudies die de invloed van voedingsstoffen op kanker onderzoeken geven niet altijd dezelfde resultaten. Zo zien we dat het eten van vis volgens zeven studies tot minder darmkanker leidt, volgens zeven studies geen effect heeft en volgens twee studies zelfs tot meer darmkanker leidt. Als je al die resultaten zou optellen, dan kom je evenwel aan een verminderd risico van 12%.

Visolie is een belangrijke bron van omega-3-vetzuren. Een studie gaf aan dat bij de grootste omega-3-inname 51%, bij een gemiddelde omega-3-inname 37% en bij een matige omega-3-inname 12% minder darmkanker voorkwam vergeleken met de kleinste omega-3-inname. Opmerkelijk gold die relatie enkel voor de blanke Amerikaanse bevolking.
Darmkanker is een van de meest voorkomende kankers. Vroegtijdige opsporing is de beste garantie voor een goede afloop.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Lees ook:
Appelen beschermen tegen darmkanker
Omega-3 beschermt tegen borstkanker
Vitamine B6 helpt (dikke)darmkanker voorkomen

Bronnen:
Hall MN, Chavarro JE, Lee IM, Willett WC, Ma J. A 22-year prospective study of fish, n-3 fatty acid intake, and colorectal cancer risk in men. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 08 05;17(5):1136-43
Kim S, Sandler DP et al. Intake of polyunsaturated fatty acids and distal large bowel cancer risk in whites and African Americans. Am J Epidemiol. 10 051;171(9):969-79. Epub 10 05 14.

 

lijn