Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 oktober 2019
Vapen nog ongezonder dan roken?
| 02/10/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Vapen nog ongezonder dan roken? In de VS zijn er al 450 gevallen van een mysterieuze longziekte, niet infectieus, wel gelinkt aan de e-sigaret. Symptomen: koorts, hoesten, moeilijke ademhaling, pijn in de borstkas, naast braken, diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies. Ook veel jongeren worden getroffen; er zijn al minstens 5 overlijdens.
De e-sigaret werd voorgesteld als een gezonder alternatief voor roken, of als middel om te stoppen. Maar het lijkt eerder een nieuwe ongezonde verslaving.

Enkele recente resultaten van wetenschappelijke onderzoeken:
- Chronisch vapen induceert ontstekingsreacties.
- Langdurige blootstelling verhoogt de weerstand in de luchtwegen, en verhoogt het risico op astma en obstructies.
- Met of zonder nicotine: de dampen van de e-sigaret tasten de binnenwand van de slagaders aan en verhogen de bloeddruk.
- Beide hebben dus een negatieve invloed op het cardiovasculaire systeem en de longfunctie, en kunnen op termijn leiden tot ziektes.
- De onderzoekers waarschuwen dat chronisch gebruik het evenwicht in de neurotransmitters in de hersenen kan aantasten, met verhoogde kans op nicotine-afhankelijkheid en risico voor het geestelijk evenwicht.
Reden genoeg om vapen te mijden als de pest!

Hoe de zin in een sigaret verminderen?
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Meer lezen:
Meer rimpels door te roken
Vermijd ook derdehandsrook
Stoppen met roken met hulp van acupunctuur

Bronnen:
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/severe-lung-disease.html
Caporale A et al. Acute Effects of Electronic Cigarette Aerosol Inhalation on Vascular Function Detected at Quantitative MRI. Radiology. 2019 Aug 20:190562.
Antoniewicz L et al. Acute Effects of Electronic Cigarette Inhalation on the Vasculature and the Conducting Airways. Cardiovasc Toxicol. 2019 Apr 8. [Epub ahead of print]
Kaur G et al. Immunological and toxicological risk assessment of e-cigarettes. Eur Respir Rev. 2018 Feb 28;27(147).
Alasmari F et al. Effects of Chronic Inhalation of Electronic Cigarette Vapor Containing Nicotine on Neurotransmitters in the Frontal Cortex and Striatum of C57BL/6 Mice. Front Pharmacol. 2019 Aug 12;10:885.

 

lijn