Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 maart 2018
Verkoudheid en hoest: zelfzorgmedicatie niet bewezen
| 07/03/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Verkoudheid en hoest: zelfzorgmedicatie niet bewezen In Canada neemt meer dan de helft van kinderen jonger dan 12 een of meerdere medicamenten. Hoest of een eenvoudige verkoudheid is de voornaamste reden voor medicatie: antihoest, slijmoplossers, antihistaminen, decongestants en koortsremmers. In 1976 werden doseringen voor kinderen berekend op basis van doseringen voor volwassenen, terwijl er nooit een onderzoek naar gedaan is! In feite is het gebruik van die medicamenten bij kinderen nooit bewezen geweest, maar ze zijn wel vrij te verkrijgen bij de apotheek.

Ondertussen zijn er tal van ongevallen gebeurd met zelfzorgmedicatie (OTC- of over-the-counter-medicatie, medicatie zonder voorschrift te verkrijgen) uit Amerikaanse apotheken. Tussen 2004 en 2005 moesten ongeveer 7000 kinderen jonger dan 12 opgenomen worden omwille van (over)medicatie tegen hoest, waaronder een aantal dodelijke gevallen! Pas in 2007 kwamen er beperkingen op OTC medicatie.

Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?
Afweerverhogende voedingsstoffen

Meer lezen
Verkoudheid sneller opgelost met zink
Honing, beste 'hoestsiroop' voor verkouden kinderen
De eeuwige hoest: kies voor natuurlijke hoestsiropen

Bronnen:
Goldman RD. Treating cough and cold: Guidance for caregivers of children and youth. Paediatr Child Health. 11 11;16 (9):564-9

 

lijn