Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 december 2007
Wandelen om gezond te blijven
| 26/12/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Wandelen om gezond te blijven Het is een publiek, sportief en medisch geheim dat hoe zwaarder mensen zijn, hoe langer ze per dag fysiek actief moeten blijven om gewicht te verliezen. Het standaardadvies luidt dat volwassenen dertig minuten per dag in beweging moeten zijn om op hun ideaal
gewicht te blijven. Deze tijd geldt voor personen met een normaal werkende stofwisseling en geen of weinig overgewicht. Voor hen volstaat een half uur per etmaal beweging om chronische ziekten zoals hartkwalen, osteoporose, diabetes et hypertensie te voorkomen.
Mannen en vrouwen die vaststellen dat ze bij 30 minuten per dag toch nog aan lichaamsgewicht winnen, moeten twee bewegingsessies van dertig minuten overwegen. Het is voor mensen met overgewicht wel zeer belangrijk om de kniebelasting te verminderen door trager en langer te wandelen, anders ontstaat er artritis aan de knie. In extreme gevallen kan het zelfs noodzakelijk zijn om driemaal per dag dertig minuten te wandelen. Zeer veel mensen zullen beweren dat dit onmogelijk is wegens een te overvolle agenda. Het komt er in dat geval op aan van beweging een prioriteit te maken en de 60 of 90 minuten onder te verdelen in twee of drie sessies van een half uur of vier tot zes sessies van vijftien minuten.

Meer lezen: Gezond vermageren, hoe doe je dat?

Bronnen:
Browning RC, Kram R.
Effects of obesity on the biomechanics of walking at different speeds.
Med Sci Sports Exerc. 2007 Sep;39(9):1632-41

Ravaglia G, Forti P, Lucicesare A, Pisacane N, Rietti E, Bianchin M, Dalmonte E.
Physical activity and dementia risk in the elderly. Findings from a prospective Italian study.
Neurology. 2007 Dec 19

 

lijn