Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 augustus 2015
Zien ongezond eten, doet ongezond eten
| 18/08/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Zien ongezond eten, doet ongezond eten Stel je zit aan tafel met zwaarlijvige mensen. Zou je dan minder eten dan normaal? Vele mensen zullen antwoorden: 'Ja, want het zien van zwaarlijvigheid maakt mij bewust van mijn eigen gezondheid.'
Onderzoek toont ons een ander plaatje. Zo eten mensen meer koekjes als iemand met enkele kilootjes meer de koekjes voorschotelt.
Bij een andere studie moesten voorbijgangers in de hal van een winkelcentrum een (nep)enquête doen. Tijdens de enquête kregen ze ofwel foto's te zien van zwaarlijvige mensen, ofwel foto's van mensen met een normaal gewicht, ofwel foto's van een lamp. Na de enquête mochten de deelnemers als bedankje een lolly uit een mandje nemen. Wat bleek: mensen die tijdens de enquête foto's van zwaarlijvige mensen moesten bekijken, waren sneller geneigd een lolly uit het mandje te grissen.

De voedingsgewoonten van mensen hangen nauw samen met voedingsgewoonten van mensen uit hun omgeving. We zijn sneller geneigd snacks te eten, als jouw tafelgenoten ook regelmatig snacks eten – ook al is hij zwaarlijvig. We voelen ons minder gebonden aan onze eigen voornemens om gezond te eten, als anderen dat ook niet doen.

Overgewicht voorkomen
Korter leven door ongezonde voeding

Meer lezen:
Zout is ongezond
Reclame maakt je ongezond
Een simpele truc om minder te eten

Bronnen:
Campbell MC, Mohr GS. Seeing is Eating: How and When Activation of a Negative Stereotype Increases Stereotype-Conducive Behavior. Forthcoming, Journal of Consumer Research, 10 11

 

lijn