Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 februari 2014
Zout is ongezond
| 04/02/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Zout is ongezond Mensen die veel natrium (onder meer uit keukenzout) eten, maar weinig kalium (groenten en fruit) innemen, hebben bijna 50 % meer kans om te sterven aan welke ziekte dan ook. De kans op een hartinfarct ligt zelfs dubbel zo hoog. Zo luiden de conclusies van een studie uit de VS.
Natrium en kalium zijn twee belangrijke mineralen die in het lichaam elkaars tegenpolen zijn. Jammer genoeg zit er in onze voeding veel te veel natrium (via overmatig gebruik van keukenzout) en te weinig kalium. Vooral voedingsproducten die we in de winkel kopen, bevatten te veel zout.

In 2011 kwamen de resultaten van een Belgisch onderzoek uitgebreid in de media aan bod: mensen die weinig zout eten, zouden sneller hart- en vaatziekten oplopen. Op dit onderzoek kwam stevige kritiek: het natrium werd slechts eenmaal gemeten, en dat zegt niets over iemands gemiddelde zoutconsumptie. Bovendien namen slechts 3600 mensen deel aan de Belgische studie; in de Amerikaanse studie waren er dat meer dan 12.000.


Hypertensie preventief benaderd
Hartritmestoornissen: preventie
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen
Zout gevaar voor het hart
Zout verstoort bloedvaten onmiddellijk
Groentesap tegen te hoge bloeddruk

Bronnen:
Yang Q, Liu T et al. Sodium and potassium intake and mortality among US adults. Arch Intern Med. 2011;171(13):1183-1191

 

lijn