Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 mei 2020
Zink stimuleert immuniteit tegen virussen
| 01/05/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Zink stimuleert immuniteit tegen virussen Zink is een belangrijk sporenelement dat essentieel is voor tal van fysiologische functies: groei en ontwikkeling, én voor de immuunfunctie. Zink beïnvloedt zowat alle organen en celtypes, de werking van talloze enzymen en transcriptiefactoren (‘kopiëren’ van genen). Zink zou zowat 10% van de proteïnen bepalen in het menselijk lichaam. Essentieel dus voor gezondheid.

Desondanks is zinktekort een zeer veel voorkomend probleem.
En zink is van cruciaal belang voor de verdediging tegen virussen: van griep, over herpes en hepatitis, tot HIV (AIDS). Zink heeft trouwens zelf een antivirale (en antibacteriële) activiteit. Preventief verlaagt langetermijn-suppletie het risico op verkoudheden (en op school- en werkverzuim en antibioticagebruik!). Zinksuppletie van bij de start van een verkoudheid vermindert duur en ernst ervan.

Ouderen hebben vaak voedingstekorten en veelal een ‘oud’ immuunsysteem dat minder goed reageert. Een verlaagde zinkstatus leidt tot een grotere gevoeligheid voor infecties, maar ook voor andere ziekten. Zinksuppletie is bij het ouder worden dus superbelangrijk.

Afweerverhogende voedingsstoffen
Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Meer lezen:
Verkoudheden en zink
Opgepast voor zinktekort
Bescherm je tegen griep- en coronavirussen

Bronnen:
Read SA et al. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Adv Nutr. 2019 Jul 1;10(4):696-710.
Haider Abdul-Lateef Mousa. Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies. 2017 Jan;22(1):166-174.

 

lijn