Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Ongemakken
22 januari 2022
Metabool Syndroom
| Metabolisme voeding |
Terug Verstuur link
lijn
Metabool Syndroom Ook wel ‘Syndroom X’ of ‘insulineresistentiesyndroom’ genoemd, is een ‘modern’ chronisch stofwisselingsprobleem, met een combinatie van risicofactoren, die elkaar bovendien ‘versterken’:
- overgewicht/obesitas (vooral abdominale: verhoogde buikomtrek-appelvorm)
- verstoorde bloedsuikerwaarden-insulineresistentie (verminderde gevoeligheid voor insuline waardoor het bloedsuikergehalte verhoogd)
- hoge bloeddruk (hypertensie)
- atherogene lipidenstoornissen (problemen van het vetmetabolisme: verhoogd cholesterol, triglyceriden,…)
Dit syndroom is geassocieerd met een ontstekingsbevorderende, oxidatieve stress en verhoogde stollingsneiging die de ontwikkeling van arteriosclerose (slagaderverharding) versnellen. Het verhoogt het risico op diabetes, cardiovasculaire ziekten en andere chronische aandoeningen.

Metabool Syndroom is sterk verweven met onze Westerse eet- en leefstijl, met als belangrijkste oorzaken:
- teveel en verkeerde voeding: overmaat, teveel geraffineerde, calorierijke producten,…
- sedentaire leefstijl: fysische inactiviteit, te weinig beweging.

Het risico is individueel verschillend, want er is een genetische component: lichaamsbouw en spierpercentage bepalen mee metabolisme en insulinegevoeligheid. Maar ook een laag geboortegewicht, schildklierproblemen en medicatie verhogen het risico.
Preventie is de beste optie voor metabool syndroom. Maar iedere ‘vermindering’ van risicofactoren kan het proces vertragen/omkeren!
Alle op de site vermelde producten kunt u rechtstreeks online bestellen bij Fidelity Health Products. Dank zij een samenwerking garanderen zij HETZELFDE product en kwaliteit voor een GOEDKOPERE prijs dan de aanbevolen prijs en krijgt u uw bestelling vanaf € 100 gratis geleverd. Voor meer informatie, klik op de knop "Bestelinfo".