Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 februari 2014
Aarding als bloedverdunner
| 13/02/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Aarding als bloedverdunner Elektrostatisch evenwicht met de aarde zorgt ervoor dat het bloed minder plakkerig wordt. Een onderzoeker van de universiteit van Californië deed een opmerkelijk experiment bij tien vrijwilligers. Hij liet hun handen en voeten verbinden met de grond zodat er een elektrostatisch evenwicht was tussen lichaam en aarde ('aarding'). Na twee uur namen de onderzoekers bloedstalen en vergeleken die met de bloedstalen genomen vlak voor het experiment. Uit analyse bleek dat de bloedplaatjes minder aan elkaar kleefden na de sessie.

Dik bloed schuurt harder langs de wand van de bloedvaten zodat ze sneller beschadigd geraken. Oorzaak van dik bloed ligt bij een te hoge stollingssnelheid van bloedfactoren of bij de bloedplaatjes die de neiging hebben om aan elkaar te kleven. Plakkerig 'dik' bloed is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Mannen met te dik bloed hebben een drie keer hogere kans op een hartaanval.

De geneeskracht van de aarde
Bloedstolling: te dik of te dun

Meer lezen
Minder spierpijn door aarding
Betere slaap door aarding
Aardingslaken

Bronnen:
Chevalier G, Sinatra ST et al. Earthing (grounding) the human body reduces blood viscosity—a Major factor in cardiovascular disease. J Altern Complement Med. 2013 February; 19(2): 102–110.

 

lijn