Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 februari 2020
Bewegen vermindert zin in roken
| 19/02/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Bewegen vermindert zin in roken Vijf minuten bewegen kan er voor zorgen dat mensen die willen stoppen met roken ook effectief geen sigaret meer aanraken. Dat is kort samengevat het besluit van Britse wetenschappers die het verband onderzochten tussen lichaamsbeweging en stoppen met roken voor mannen en vrouwen die dit echt willen. "Indien er een medicijn bestond met dergelijk effect werd het onmiddellijk een beststeller", zegt professor Adrian Taylor die als psycholoog verbonden is aan de universiteit van Exeter.

In alle onderzochte studies, waarin er een duidelijk verband werd ontdekt tussen stoppen met roken en beweging konden de deelnemers de sigaret tussen dertig minuten en zeventien uur blijven negeren. Wie regelmatig korte bewegingsmomenten per dag inlast heeft duidelijk minder zin in een sigaret en vertoont ook minder ontwenningsverschijnselen zoals stress, angst, concentratiemoeilijkheden en irritatie. Beweging biedt - volgens de wetenschappers - ook sneller hulp dan een nicotinekauwgom. Sporten zorgt voor onmiddellijke hulp. Een nicotinekauwgom helpt slechts binnen de tien minuten.

Hoe de zin in een sigaret verminderen?
Wat kun je doen bij een rokerslong?

Lees ook:
Meer rimpels door te roken
Tien jaar jonger door te bewegen
Vapen nog ongezonder dan roken?

Bronnen:
Prapavessis H, Cameron L, Baldi JC, Robinson S, Borrie K, Harper T, Grove JR. The effects of exercise and nicotine replacement therapy on smoking rates in women. Addict Behav. 07 07;32(7):1416-32.

 

lijn