Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 september 2012
Curcumine voorkomt schade door luchtvervuiling
| 11/09/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Curcumine voorkomt schade door luchtvervuiling Muizen die behandeld worden met curcumine, zijn beter bestand tegen de effecten van dieseluitstoot. Ze hebben minder last van ontstekingen in de longen en in het bloed. Ook vormen er zich minder bloedklonters. De muizen hadden op voorhand een dosis gekregen van 45 mg curcumine/kg lichaamsgewicht, wat overeenkomt met drie gram voor een volwassen persoon van 70 kg.
Curcumine is de werkzame stof van de kurkuma geelwortel.

Luchtvervuiling heeft ernstige gevolgen voor de volksgezondheid. De deeltjes die ontstaan bij de verbranding van brandstof van voertuigen, zijn de meest schadelijke. Vooral in steden en langs drukke verkeerswegen kan de concentratie van die deeltjes (fijn stof) hoog oplopen. De fijnste deeltjes dringen diep de longen binnen en worden opgenomen in de bloedbaan. In het lichaam veroorzaken ze hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken
Gevoelige hoofdhuid door stress en luchtvervuiling

Meer lezen:
Luchtvervuiling, enkele beschermende tips!
Omega-3 beschermt tegen luchtvervuiling
Broccoli beschermt de longen tegen luchtvervuiling!>

Bronnen:
Nemmar A, Subramaniyan D, Ali BH. Protective effect of curcumin on pulmonary and cardiovascular effects induced by repeated exposure to diesel exhaust particles in mice. PLoS One. 2012;7(6):e39554

 

lijn