Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 november 2016
Gezonde leefstijl beschermt tegen alzheimer
| 07/11/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Gezonde leefstijl beschermt tegen alzheimer Een gezond dieet, een normaal lichaamsgewicht en regelmatige lichaamsbeweging verhinderen het ontstaan van plaques in de hersenen. Onderzoekers hebben dit kunnen vaststellen aan de hand van PET-scans. Gezonde voeding betekent eten volgens het mediterane voedingspatroon: veel groenten en fruit, peulvruchten, volkorenproducten en vis, maar weinig vlees en melk. Inname van enkelvoudige onverzadigde vetzuren - zoals die uit olijfolie - is ook een belangrijk kenmerk. De onderzoekers benadrukken dat gezonde voeding al op het moleculaire niveau bescherming biedt, nog voordat de ernstige geheugenproblemen opduiken.

Ze berekenden dat volwassenen met de gezondste levensstijl het minste last hadden van hersenplaques. Hersenplaques zijn een kenmerk van de ziekte van Alzheimer .
Zelfs bij gezonde personen kunnen plaques voorkomen, zonder dat ze ooit dementie krijgen. De onderzoekers analyseerden daarom ook de opstapeling van tau-proteïnen binnenin de hersencellen, die een betere indicator zijn voor het risico op Alzheimer.
Gezond leven helpt ook tegen opstapeling van tau-proteïnen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Hoe gezonder eten?

Lees ook:
Yoga en meditatie tegen dementie
Bessen tegen hersenveroudering
Waarom olijfolie tegen alzheimer beschermt

Bronnen:
Merrill DA, Siddarth P, Raji CA et al. Modifiable Risk Factors and Brain Positron Emission Tomography Measures of Amyloid and Tau in Nondemented Adults with Memory Complaints. Am J Geriatr Psychiatry. 2016 May 13. pii: S1064-7481(16)30112-9

 

lijn