Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 augustus 2016
Yoga en meditatie tegen dementie
| 17/08/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Yoga en meditatie tegen dementie Nieuw onderzoek toont dat yoga en meditatie goed zijn voor onze hersenfuncties. Onderzoekers vroegen aan 14 vijftigplussers met milde geheugenproblemen om 12 weken lang aan yoga en meditatie te doen. Ze volgden één maal per week een yogacursus en moesten 20 minuten per dag mediteren. Elf andere vijftigplussers zetten zich in om dagelijks geheugenoefeningen te doen. Hersenfuncties bleken zich in de yogagroep beter te ontwikkelen dan in de andere groep. Yoga en meditatie verhoogden ook de weerbaarheid tegen angst en depressie. Hersenscans toonden bovendien een betere connectie tussen netwerken van verschillende hersengebieden.

Tot 20% van de senioren zal te maken krijgen met milde geheugenproblemen. Die hoeven absoluut niet zorgwekkend te zijn, maar voor sommigen vormen ze wel een risicofactor voor dementie. Kundalini-yoga is een vorm van yoga met ademhalingsoefeningen, meditatie en liederen zingen. De meditatietechniek heette kritan kriya en wordt al honderden jaren in India beoefend.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?

Lees ook:
Yoga vermindert angst
Bessen tegen hersenveroudering
Jongere hersenen met gezonde voeding

Bronnen:
Eyre HA, Acevedo B, Yang H et al. Changes in Neural Connectivity and Memory Following a Yoga Intervention for Older Adults: A Pilot Study. J Alzheimers Dis. 2016 Apr 5;52(2):673-84

 

lijn