Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 januari 2019
Griep houdt van de winter
| 21/01/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Griep houdt van de winter Wetenschappers hebben ontdekt dat temperatuur en luchtvochtigheid een niet te verwaarlozen rol spelen in het overbrengen van het griepvirus via de lucht. Kille temperaturen van en om bij de vijf graden Celsius, vergezeld van een lage luchtvochtigheid van circa 35 procent, zorgt er voor dat griepvirussen veel langer sterk en actief blijven. Door een lage temperatuur, vooral tijdens de ochtend- en avonduren, en een te droge lucht worden de bovenste luchtwegen veel zwaarder belast. De neusslijmvliezen worden dikker, waardoor het ingeademde griepvirus het veel makkelijker krijgt om zich via de luchtwegen te verspreiden in het lichaam. Zorgen voor een hogere temperatuur en een betere luchtvochtigheid helpt voor alle duidelijkheid niet om het griepvirus niet te krijgen via persoonlijk contact (iemand een hand geven kan al voldoende zijn).

Bepaalde vitaminen en mineralen hebben de reputatie dat ze een beschermend effect hebben. Denk dan vooral aan de vitamines A, B6 en E, maar vergeet vitamine C niet. Verder zijn ook vitamine B12, ijzer en zink zeer belangrijk. Al deze beschermende stoffen zijn terug te vinden in een degelijke multivitamine die best het hele jaar door wordt ingenomen teneinde het afweersysteem beter te wapenen tegen alle mogelijke infecties.

Afweerverhogende voedingsstoffen
De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C

Meer lezen:
Seizoensgriep rukt op
Bereid je voor op de winter
Rust, fruit en vitaminen tegen wintervirussen

Bronnen:
Lowen AC, Mubareka S et al. Influenza virus transmission is dependent on relative humidity and temperature, PLoS Pathog. 07 10 19;3(10):1470-6.
Foxman EF, Storer JA, Fitzgerald ME et al. Temperature-dependent innate defense against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Jan 5. pii: 201411030

 

lijn